Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ένας κόσμος χωρίς σοκολάτα;


  Και όμως η αγαπημένη γλυκιά συνήθεια μικρών και μεγάλων (αναφερόμαστε φυσικά στη σοκολάτα), φαίνεται ότι δεν θα μπορεί  να θεωρείται τόσο δεδομένη στο μέλλον. 
 Οι λανθασμένες πρακτικές που εφαρμόζονται στην καλλιέργεια των κακαόδεντρων (χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων), έχουν ως αποτέλεσμα τα δέντρα να καθίστανται ασθενικά και ευάλωτα σε ασθένειες και ιούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δυτική Αφρική που διαθέτει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, εκατομμύρια κακαόδεντρα καταστράφηκαν στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση ενός ιού. Παράλληλα στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, στην περιοχή του Αμαζονίου, ολόκληρες φυτείες αφανίζονται εξαιτίας μυκητιάσεων. 
Ένα κακαόδεντρο

   Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, επειδή το κακάο είναι καρπός ευαίσθητος στη θερμότητα, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη μας θα μπορούσε να προκαλέσει καίριο πλήγμα στην παραγωγή του.


  Το κακάο είναι δηλαδή καταδικασμένο; 

 Υπάρχει η ελπίδα ότι η στροφή στη βιολογική καλλιέργεια των κακαόδεντρων σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων φυτειών στις περιοχές των τροπικών δασών όπου το έδαφος είναι πολύ εύφορο,θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κατάσταση.  Οψόμεθα...




Ο καρπός του κακαόδεντρου και οι κόκκοι
στο εσωτερικό  του.
Ο καρπός και οι κόκκοι του κακάο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου